Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Hibe Desteği

24/12/2020 tarihli 31344 sayılı Resmî Gazete’de Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Hibe Desteği Programı ve Uygulama Esasları Hakkında Tebliğ (Tebliğ) yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Tebliğ ile birlikte ; koronavirüs salgını nedeniyle ticari faaliyetleri olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkârlar ile gerçek kişi tacirlere verilecek olan aylık 1.000 TL olmak üzere toplamda 3.000 TL tutarında hibe desteğinin usul ve esaslarının belirlenmesi amaçlanmıştır.
1-) Hibe Destek Programına İlişkin Hususlar
- Destek programı kapsamında hibe desteği; gelir kaybı desteği ve kira desteği olmak üzere iki şekilde sağlanacaktır.
- Destek programı, Ticaret Bakanlığı’nın (Bakanlık) internet sitesinden yapılan duyuruda belirtilen sürede başvuruların yapılması kaydıyla 2021 yılının Ocak, Şubat ve Mart ayları olmak üzere 3 ay sürecektir.
- Ticari kazançları basit usulde tespit edilenlere, vergiden muaf esnafa ve bunların dışında kalan esnaf ve sanatkârlar ile gerçek kişi tacirlere, aylık 1.000 TL olmak üzere toplamda 3.000 TL hibe desteği sağlanacaktır.
- Gelir kaybı desteğinden faydalanabilecek gerçek kişilerin vergi sicil kayıtlarına göre esas faaliyetlerini yürüttükleri iş yerlerinin kira olması halinde ;
- Bu kişilere büyükşehir belediyelerinin bulunduğu yerlerde aylık 750 TL olmak üzere 3 aylık toplamda 2.250 TL,
- Diğer yerlerde aylık 500 TL olmak üzere toplamda 1.500 TL ,
Kira desteği sağlanacaktır.
- İş yeri kira bedelinin kira desteği tutarının altında olması durumunda iş yeri kira tutarı kadar kira desteği ödenecektir.
2-) Destek Programından Yararlanma Koşulları
Destek programından;
- 14/12/2020 tarihinden önce (bu tarih dâhil) vergi mükellefiyetini tesis ettirmiş, ticari kazançları basit usulde tespit edilenler,
- Bakanlık tarafından belirlenen sektörlerde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârlar ve gerçek kişi tacirler ile
- Yine bu tarih itibarıyla esnaf ve sanatkârlar siciline kayıtlı vergiden muaf esnaflar,
Faydalanabilecektir.
- Destek programına başvurabilecek esnaf ve sanatkârlar ile gerçek kişi tacirlerin ekonomik faaliyet tanımları başvuru tarihinden önce Bakanlık internet sitesinden duyurulacak, ayrıca yazılı duyuru yapılmayacaktır.
- Bakanlıkça yapılan duyurudan sonra ticari faaliyetine yönelik ekonomik faaliyet tanım değişikliği yapanlar hibe desteğinden yararlanamayacaktır.
- Ticari kazançları basit usulde tespit edilenler, esnaf ve sanatkârlar ve gerçek kişi tacirler, hibe desteğinden vergi sicil kayıtlarındaki esas faaliyet konusu üzerinden 1 kez faydalanabileceklerdir.
- Destek başvurusunda bulunanların faaliyetlerini sürdürdükleri ve kira ödemesi yaptığı birden fazla iş yeri bulunması halinde, başvuruda bulunanlar bir iş yeri için kira desteğinden faydalanabileceklerdir.
- Hibe desteğinden faydalanılan dönemlerde vergi mükellefiyeti faal olarak devam etmesi gerekmektedir. Destek başvurusunda bulunanın gayri faal olduğunun anlaşılması durumunda bu kişilere destek ödemesi yapılmayacaktır.
- Diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca uygulanan benzer nitelikteki desteklerden faydalanılması, bu destek programından faydalanılmasına engel teşkil etmeyecektir.
- Bakanlık, destek programının uygulanmasına ilişkin olarak başvuru, değerlendirme, kabul, ödeme, uygulama ve diğer süreçlerde protokol yapılan diğer kurum ve kuruluşlar ve bunların taşra teşkilatına görev ve yetki verebilecektir.
- Destek başvuruları ve itirazlar elektronik ortamda www.turkiye.gov.tr internet adresi üzerinden yapılacaktır.
- Başvuruda bulunan tarafından başvuru ve eki taahhütname elektronik ortamda onaylanacaktır.
- Kira desteği başvurusunda bulunanlardan, başvuruda bulunduğu iş yerinin aylık kira bedeli, açık adresi ve iş yerini kiralayanın kimlik bilgilerini başvuru esnasında beyan etmesi istenecek ve beyanda bulunmayanlara kira desteği ödemesi yapılmayacaktır.
- Destek programı başvuru süresi, 10 günden az olmamak üzere Bakanlık tarafından belirlenecektir.
- Reddedilen başvurular hakkında ret tarihinden itibaren 10 gün içerisinde Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü’ne (Genel Müdürlük) itiraz edilebilecektir.
- Bu itiraz, itiraz başvurusunun Genel Müdürlüğe ulaştığı tarihten itibaren 5 iş günü içerisinde sonuçlandırılarak ilgilisine cevap verilecektir.
- Destek başvurusunun uygun bulunması halinde ilgilinin banka hesabına destek ödemesi yapılacaktır.
3-) Genel Hükümler ve Yetki
- Destek programı kapsamında yapılan başvurulara ilişkin bilgi ve belgeler, 24/03/2016 tarihli ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hükümleri çerçevesinde başvuruda bulunanlara ait kişisel veri olarak kabul edilecek ve ilgili kanun hükümleri saklı kalmak kaydıyla ilgili kişinin açık rızası olmaksızın 3. Kişilere aktarılamayacaktır.
- Başvuruda bulunana fazla veya yersiz ödeme yapıldığının tespit edilmesi halinde söz konusu fazla veya yersiz ödemeler, 21/07/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uyarınca vergi daireleri tarafından tahsil edilecektir.
- Bu Tebliğde düzenlenen hususlara ilişkin uygulama usul ve esaslarını belirlemeye, uygulamaya ilişkin talimatlar vermeye, uygulamada ortaya çıkacak mücbir sebep, özel ve zorunlu haller ile ihtilafları inceleyip sonuçlandırmaya Bakanlık yetkili olacaktır.
Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Hibe Desteği ile ilgili metne buradan ulaşabilirsiniz.
Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Hibe Desteği ile ilgili daha fazla bilgi almak için info@berkerberker.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.