Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik

Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“Kanun”) 26/10/2021 tarihli 31640 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Söz konusu Kanun hükümleri, değişiklikte bazı hükümler için belirtilen özel yürürlük tarihleri saklı kalmak kaydıyla, 26/10/2021 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir. Bununla birlikte, ilgili hükümler Cumhurbaşkanı tarafından yürütülecektir.
Kanun ile getirilen başlıca değişiklikler aşağıdaki gibidir.
- Vergi daireleri elektronik ortamda kurulabilecek ve gerekli vergi incelemeleri 01/07/2022 tarihi itibariyle uzaktan yapılabilecektir. Buna bağlı olarak mükellefler de ilgili defter ve belgelerini elektronik ortamda ibraz edebileceklerdir.
- Gelir Vergisi Kanunu’na göre kazançları basit usule göre tespit edilen mükellefler, 01/01/2021 tarihi itibariyle elde ettikleri kazançlara uygulanacak gelir vergisinden muaf tutulacaktır.
- Sosyal içerik üreticileri ve akıllı telefon gibi cihazlar için uygulama geliştiren kişiler, bu ortamlardan 01/01/2022 tarihi itibariyle elde ettikleri kazançlar sonucu gelir vergisine tabi olmayacaktır.
- Gider Vergileri Kanunu 242. maddesinde düzenlenen konaklama vergisinin yürürlük tarihi 1 Ocak 2022’den 1 Ocak 2023’e alınmıştır.
- Yabancı ülkelerde bulunan Türk vatandaşları için yapılacak tebligatlar, Vergi Dairesi Başkanlıkları (“Başkanlık”) tarafından yapılacaktır. Başkanlık’ın olmadığı durumlarda ise defterdarlıklar tarafından doğrudan yurtdışı temsilciliklerine gönderilebilecektir.
Bankalar, ödeme kuruluşları ve PTT tarafından düzenlenen belgeler ile belge düzenleme yükümlülüğü bulunmayan kamu kurum ve kuruluşlarının düzenledikleri bazı belgeler (1) 01/11/2021 tarihi itibariyle gider pusulası yerine kabul edilecektir.
(1) Mal veya hizmetin bedelinin, belirtilen süre dahilinde satıcıya; Banka, Ödeme Kuruluşları ve PTT A.Ş. aracılığıyla ödenmesi halinde, bu kurumlarca düzenlenen belgeler(a); Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında satın alınan malların gider pusulası düzenlemek zorunda olanlara iade edilmesinde, iade edilecek tutarların, (a) bendinde yer alan kurumlar aracılığıyla iadesinde bu kurumlarca düzenlenen belgeler (b), Kanuna göre belge düzenleme zorunluluğu bulunmayan kamu kurum ve kuruluşlarının, tabi oldukları ilgili mevzuat dâhilinde, yaptıkları işler veya sattıkları mallar için düzenledikleri belgeler (c)
- Bankacılık Kanunu’nun 143. maddesinde yapılan değişiklik ile varlık yönetim şirketlerinin kuruldukları yıldan itibaren 5 sene boyunca devam eden damga, kaynak kullanımı destekleme fonu vergisi ve harç istisnaları 01/01/2022 tarihi itibariyle sürekli hale gelecektir. Söz konusu şirketlerin banka ve sigorta muameleleri vergisine ilişkin istisnası ise yine 01/01/2022 tarihi itibariyle kaldırılacaktır.
- Gelir Vergisi Kanunu’ndaki değişiklikle tam mükellefiyete tabi ve bilanço esasına göre defter tutan gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri, enflasyon düzeltmesi yapma şartlarının gerçekleşmediği hesap dönemlerinin sonu itibarıyla bilançolarına dahil bulunan amortismana tabi iktisadi kıymetlerini ve bunlar üzerinden ayrılmış olup bilançolarının pasifinde gösterilen amortismanları, Kanun uyarınca 01/01/2022 tarihi itibariyle yeniden değerleyebilecektir. Söz konusu düzenleme, enflasyon düzeltmesi yapanlar ile kayıtlarını TL dışında başka bir para birimiyle tutmalarına izin verilenler için geçerli olmayacaktır.
- Mükellefler “Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması” hükümlerine aykırı vergilendirildiklerini iddia etmek suretiyle, karşılıklı anlaşma usulü hükümleri uyarınca, 01/01/2022 tarihi itibariyle Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvurabileceklerdir. Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması hükümlerine bağlı olarak yapılan bu başvuru, anlaşmaya taraf diğer devlet makamları aracılığıyla da yapılabilecektir.
- Vergi Usul Kanunu Madde 353 uyarınca belge basımıyla ilgili bildirim görevini, belirtilen sürede yerine getirmeyen ya da bildirimi eksik, hatalı yapan matbaa işletmecilerine 1400 TL özel usulsüzlük cezası verilecektir.
- Kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan tarımsal destek ödemeleri gelir vergisinden muaf tutulacaktır.
- Damga Vergisi Kanunu uyarınca teminatlı sermaye piyasası araçlarının ihraç maliyetleri azaltılacaktır. Bununla beraber, sermaye piyasası araçlarının ihracına konu teminatlara ilişkin düzenlenen makbuz ve kağıtlara damga vergisi istisnası yapılacaktır.
- Damga Vergisi Kanunu’nun 8. maddesinde düzenlenmiş olan “Resmi Daireler” kapsamına Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları (“YİKOB”) da dahil edilecektir.
- Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. maddesi uyarınca, Kanun’un yayım tarihi (26/10/2021) itibariyle yapılacak nakdi sermaye artışlarının, yurt dışından getirilen nakitle karşılanan kısmı için %75 faiz indirimi uygulanacaktır.
Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile ilgili metne buradan ulaşabilirsiniz.
Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile ilgili daha fazla bilgi almak için info@berkerberker.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.